Rintalastaa Tukevan Ruston Tulehdus

Thursday, 2 September 2021

Rintaranka ja sen ongelmat

  1. Pariisin disneyland
  2. Poliisi kuulusteli Porvoon ampumisista epäiltyjä ensimmäistä kertaa: veljeksiä epäillään useista murhan yrityksistä - Kotimaa | HS.fi
  3. Tekijä-lehti: Väittäjät: Onko lakko-oikeus kohdallaan? - YouTube
  4. Kipeä rintalasta | Keskustelu | Anna
  5. Tietzen oireyhtymä – Wikipedia
  6. Jääkiekkomailan pituus ilman luistimia

Tietzen oireyhtymä (Tietzen syndrooma) on rintakehän alueella tuntuvaa kipua aiheuttava hyvänlaatuinen oireisto. Kipu aiheutuu kylkirustojen tulehduksesta. Oireyhtymä ei ole harvinainen. Se saatetaan oireiden perusteella sekoittaa hengityselinten tai kurkkutorven sairauksiin. Tauti on nimetty asiaa selvitelleen saksalaisen kirurgin Alexander Tietzen mukaan 1900-luvun alussa. Sitä pidetään lähinnä tulehduksellisena, joko virusten aiheuttamana tai rasituksesta johtuvana. Perinnöllistä taipumusta sairauteen ei ole poissuljettu. Kyseessä ei ole bakteeritulehdus eikä muu vakava aggressiivista hoitoa vaativa tautitila. Sydämen ja keuhkojen taudeista sen erottaa anamneesin eli potilaan kertomuksen perusteella sekä huolellisella tunnustelulla (palpaatio). Röntgenkuvausta tai sydänsähkökäyrään mittausta voidaan käyttää muiden sairauksien poissulkemiseksi. Lepo ja tulehduskipulääkitys voivat helpottaa potilasta ja nopeuttaa taudin paranemista. Antibiooteista ei ole apua. Tietzen oireyhtymä on ohimenevä, mutta se voi uusiutua säännöllisesti tai vuosikymmenienkin kuluttua.

Lääkärikirja Duodecim 14. 8. 2019 Tietzen oireyhtymä (Tietzen syndrooma) on yhden tai useamman kylkiluun vaiva, joka aiheuttaa kipua rintakehällä. Vaivan syy on tuntematon, mutta se voi muistuttaa erehdyttävästi sydänperäistä kipua ja on siksi aiheellista selvittää. Tietzen oireyhtymä voi selittää runsaat 10% äkillisistä rintakivuista, eli se on melko yleinen. Kipu tuntuu yleensä kylkiluun ja kylkiruston rajalla, joitakin senttimetrejä rintalastasta poispäin (ks. kuva «» 1). Kuva 1. Rintakehän luut ja rustot Kipukohta on painellessa arka ja turvonnut. Vaiva on yleensä vain yhden kylkiluun alueella ja toispuolinen. Rintakehän epätavallinen kuormitus, kuten voimakas rasitus, yskä tai syvään hengittäminen pahentavat kipua, joka on luonteeltaan terävää tai jomottavaa ja jonka voimakkuus vaihtelee. Kylkiluun ja kylkiruston liitoskohdan kipeytymiselle ja turvotukselle ei ole selvää syytä, mutta joskus sen voi selittää rintakehään kohdistunut vamma tai poikkeava rasitus, esimerkiksi soutaminen.

  1. Sillanpään marssilaulu santa maria