Lapsi Löi Päänsä

Monday, 30 August 2021

Suomen Lääkärilehti 2014;69(14):1055-61.

Lapsi löi päänsä pöydän kulmaan

"Lapsi löi päänsä, enkä tiedä mitä tehdä! " Tämä on yleisempää kuin luuletkaan. Lapset ottavat paljon riskejä, mikä aiheuttaa suurta huolta vanhemmille. Koska emme voi kontrolloida lapsemme jokaista liikettä, he altistuvat tietyille vaaroille. On siis normaalia, että lapsi satuttaa itsensä, ja tämä tulisi osata välttää. Lapset ovat luonnostaan viattomia. He eivät käsitä ympäröiviä vaaroja. He kaatuvat helposti huonekaluihin eivätkä huomaa leluja lattialla. Tämä riskialtis vaihe sijoittuu tavallisesti kuuden kuukauden ja neljän ikävuoden välille, kun lapsi alkaa tutkailla maailmaa itsenäisemmin. Tämä saattaa kuulostaa tutulta: "Lapsi löi päänsä pahasti eikä lakkaa itkemästä". Isku päähän voi olla vakava, riippuen tilanteesta ja oireista. On tärkeää oppia tuntemaan kodin vaarat, jotta estät lastasi kaatumasta ja satuttamasta itseään. Lapsi löi päänsä: kuinka autan häntä? Nyt kun tiedät kuinka altis lapsesi on satuttamaan itsensä, on tärkeää tietää kuinka toimia tällaisessa tilanteessa. Useimmat vahingot aiheuttavat vain pinnallisia vammoja päähän, kuten mustelmia, haavoja ja kipua.

Lapsi voi saada aivotärähdyksen, jos hän lyö päänsä kovaa alustaa vasten. Aivotärähdyksessä tajuttomuus kestää alle puoli tuntia. Aivotärähdyksen oireita ovat tapaturman jälkeinen päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu. Lapsi ei usein myöskään muista tapaturmaa, mutta edeltävät tapahtumat ja tapaturman jälkeinen aika ovat muistissa. Muita oireita ovat huimaus, mielialan vaihtelut, uneliaisuus ja huono keskittyminen. Mikäli lapsi on vamman yhteydessä ollut tajuton tai tapaturman jälkeiset oireet ovat voimakkaita (esim. sekavuutta tai tajunnan hämärtymistä), on syytä hakeutua päivystykseen. Oireiden selvittelyn ja lääkärin tutkimuksen lisäksi pään luista otetaan usein röntgenkuva ja lapsen vointia seurataan. Tutkimuksilla ja seurannalla pyritään sulkemaan pois aivoverenvuoto. Aivotärähdys Lapset liikkuvat ja touhuavat paljon ja heille sattuu ja tapahtuu. Yleensä pienet haaverit, kaatumiset ja törmäilyt kuitataan itkulla ja halilla ja meno jatkuu pian entisenlaisena. Lapsi voi kuitenkin saada aivotärähdyksen kaatuessaan, pudotessaan, törmätessään tai lyödessään päänsä esim. kovaan alustaan.

lapsi löi päänsä jäähän

Aivotärähdys - Sairas Lapsi

Kaikki päähän kohdistuvat iskut voivat olla vakavia. Kun on lyönyt päänsä, on tärkeintä ensin ottaa selvää seuraavista kysymyksistä: Oletko saanut aivotärähdyksen? Onko sinulla kallonsisäinen verihyytymä? Oletko saanut aivotärähdyksen? Aivotärähdys on nimensä mukaisesti seurausta aivoihin kohdistuneesta voimakkaasta tärähdyksestä. Aivotärähdykseen liittyy lyhytaikaista tajuttomuutta, päänsärkyä ja muistinmenetystä. Muita merkkejä ovat pahoinvointi ja oksentelu. Lääkäri pystyy arvioimaan, onko kyseessä lievä vai vakava aivotärähdys. Ikä vaikuttaa siihen, mitä on syytä tietää aivotärähdyksestä, ja tämän vuoksi seuraavassa osiossa on tehty jako lapsia ja aikuisia käsitteleviin osiin. Lapset Pienimpien lasten kohdalla on usein vaikeaa arvioida tilanteen vakavuutta. Kun lapsi ei itse pysty ainakaan aivan tarkasti kertomaan tapahtuneesta, on vaikea tietää, kuinka vaarallisesti hän on päänsä lyönyt. Toisaalta iskun voimakkuuden ja sen aiheuttaman mahdollisen vamman välillä ei ole suoraa yhteyttä.

Aivotärähdys - Sairaana

Jos lapsi ei herää, ota yhteyttä lääkäriin. ei juuri itkenyt, kyyneleitä kyllä valui.. tajunta ei mennyt. puolessa välissä portaita siis menetti tasapainon ja tosiaan komean kuperkeikan teki! ikää on 3v ja iso kuhmu tuntuu tuolla takaraivossa. annoin särkylääkettä ja nukahti kainalooni sohvalle. tuossa nyt kuorsaa, pitää kohta herätellä... aloittaja Vierailija kirjoitti: Meillä lapsi sai aivotärähdyksen (päähän kohdistuneen iskun jälkeen valitti kovaa päänsärkyä ja oksensi). Jos lapsi ei herää, ota yhteyttä lääkäriin. Tuossa vaiheessa, kun lasta ei saa hereille, on kiire. Voi olla esimerkiksi aivoverenvuoto, joka on hengenvaarallinen. Vierailija kirjoitti: ei juuri itkenyt, kyyneleitä kyllä valui.. tajunta ei mennyt. puolessa välissä portaita siis menetti tasapainon ja tosiaan komean kuperkeikan teki! ikää on 3v ja iso kuhmu tuntuu tuolla takaraivossa. Herätä se lapsi. Herätä välittömästi, tahvo, eikä kohta. Voisitko nyt vihdoin herättää lapsesi? Herättelet juuri nyt, etkä roiku enää av:lla.

Kun potilas on saanut iskun päähänsä, lääkäri tutkii myös, että kallon luut ovat napakat, ettei korvakäytävistä tule verta tai ettei ihmisellä ole mustelmia silmien alapuolella tai korvien takana. Nämä merkit voivat viitata kallonmurtumaan. Lisäksi lääkäri tarkastaa, onko potilaalla mahdollisia muita vammoja. Tarpeen mukaan tehdään pään tietokonekerroskuvaus ja muut kuvantamistutkimukset. Aivotärähdyksen jälkioireet Aivotärähdyksen jälkeinen päänsärky, huonovointisuus ja muut oireet voivat kestää joitakin päiviä. Jos oireita on vielä kahden viikon jälkeen tai niitä ilmenee uudelleen, se on syy lähteä lääkäriin. Aivotärähdyksestä toipuminen Aivotärähdyksestä toipuu yleensä täysin oireettomaksi muutamassa päivässä. Töihin voi mennä 1–3 päivän kuluttua. Jos pään vammaan on liittynyt tajuttomuus, tai muisti on mennyt pidemmäksi ajaksi kuin 10 minuutiksi, toipuminen voi kestää muutamia viikkoja. Aivotärähdyksen seuranta kotona Tilannetta voi seurata rauhassa kotona, jos oireet hiljalleen vähenevät ja häviävät.

lapsi löi päänsä iso kuhmu

Löi

Seurantakäynnin tarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Tärkeintä on varmistaa, että toipuminen on sujunut odotusten mukaisesti. Aivotärähdyksen jälkeen ei tarvita seurantakäyntiä. Perheen tulee ottaa yhteyttä hoitavaan yksikköön, jos oireet pahenevat tai pitkittyvät yli kaksi viikkoa kestäviksi. Lapsen lievässä aivovammassa, johon on liittynyt tajuttomuutta, muistinmenetys tai sekavuutta tai neurologisia löydöksiä, suositellaan seuranta-arviota 1–3 kk tapaturmasta. Myös aivojen magneettikuvausta suositellaan lähiviikkoina vamman sattumisesta, mikäli sitä ei ole tehty akuutissa vaiheessa. Hoitoennuste ja kuntoutus Lasten lievien aivovammojen ennuste on pääsääntöisesti hyvä, ja hyvin lievissä vammoissa kognitiivinen suorituskyky säilyy ennallaan. Vaikeissa lasten aivovammoissa lopullinen vaikeusaste arvioidaan seurannan ja mahdollisten tutkimusten perusteella. Pitkäaikaiskuntoutus suunnitellaan aina yksilöllisesti lapsen ikä, kehitystaso ja toimintakyky huomioiden. Kuntoutuksen suunnittelussa huomioidaan koko perhe, lapsen päiväkoti tai koulu, ja yhteistyötä tehdään niin Kelan kuin erilaisten kuntoutuslaitosten kanssa.

lapsi löi päänsä kylpyhuoneen lattiaan

Myöhemmin poikani löi myös päänsä niin en sitten edes soittanut vaan seurailin vaan tilannetta. Kamaliahan noi tilanteet on. Herätä heti se lapsi. Vie päivystykseen jos oksentelee tai ei meinaa pysyä hereillä. Jos et saa nyt hereille niin soita ambulanssi. Sh. Herätä lapsi ja seuraa silmien pupillien kokoa. Jos ovat normaalin ja saman kokoiset, ei hätää. Jos lapsi vaikuttaa sekavalta hänelle voi esittää kysymyksiä, esim "milloin sun synttärit on? " tai "minkä söit tänään aamupalaksi? ", toki ikätason mukaan. Jos silmissä on häikkää tai ilmenee sekavuutta, niin välittömästi lääkäriin. Meillä lapsi sai aivotärähdyksen (päähän kohdistuneen iskun jälkeen valitti kovaa päänsärkyä ja oksensi). Menin hänen kanssaan lääkäriin, mutta ei siellä sen kummempia tehty kuin käskettiin herättämään lapsi kahden tunnin välein ja tarkistamaan, että hän osaa vastata kysymyksiin, joihin hän normaalistikin osaisi vastata. Ihan yhtä hyvin tuon voi tehdä itse kotona. Jos lapsi nukahti melkein heti kaatumisen jälkeen, niin herättäisin hänet nyt heti ja kysyisin jotain.

  1. Lapsi löi päänsä verta nenästä
  2. Lapsen aivotärähdyksen hoito ja seuranta - Terveystalo
  3. Lapsi löi päänsä ja nukahti
  4. Koiran ensimmäinen rokotus myöhässä
  5. Lapsi löi päänsä terävään kulmaan
  6. Auton ohjelmointi itse
  7. Lapsi tuntemattoman kanssa
  8. Laurea-ammattikorkeakoulu
  9. Lapsi löi päänsä pöydän kulmaan

Jos lapsen tilassa tapahtuu selvä muutos, ilmenee sekavuutta, tajunnantilan muuttumista tai reagoimattomuutta ympäristöön, lapsi pitää toimittaa sairaalaan arviointia ja seurantaa varten. Akuutin aivovamman yhteydessä pään TT-tutkimus on ensisijainen kuvantamismenetelmä sen hyvän saatavuuden, nopeuden sekä kallon murtumien ja tuoreen verenvuodon havaitsemisen vuoksi. TT-tutkimusta suunniteltaessa on huomioitava sen aiheuttama säderasitus haittavaikutuksineen. Aivojen magneettitutkimus on seuraava tutkimusmenetelmä, jos TT-tutkimuksessa ei havaita poikkeavuuksia, mutta jos oireet silti viittaavat merkittävään vammaan. Jos lapsi toipuu aivotärähdyksen jälkeen muutamassa päivässä, niin aivojen rutiininomainen kuvantaminen ei ole tarpeen. Seurannan tarve tapauskohtaista Yleensä lasten lievissä aivovammoissa riittää 12–24 tunnin sairaalaseuranta, jos oireet ovat joko hävinneet tai selvästi lievittyneet, ja potilas voidaan kotiuttaa. Kouluun ja liikuntaharrastuksiin lapsi voi palata oireiden hävittyä.