Kesäaika Vai Talviaika

Wednesday, 1 September 2021
  1. Kesäaika vai talviaika: laskimme kumpi antaa enemmän valoisia tunteja – Aamulehden tähtijuttu
  2. Kesäaika vai talviaika terveys

Tässä on viisi faktaa kesäajasta: Ihmisen elimistöltä kestää viisi päivää sopeutua siihen, että pitää nousta ylös tuntia aiemmin. Elimistön biologinen kello seuraa aurinkoa, mutta kun kelloa siirretään eteenpäin, aurinko ei pysy mukana. Idea kellojen siirtämisestä syntyi jo 1784, kun keksijä Benjamin Franklin halusi säästää kynttilöitä. Tanska, Norja ja Ruotsi ottivat kesäajan käyttöön 1916, Suomessa kelloja on siirretty joka vuosi vuodesta 1981 lähtien. Yksi menetetty tunti unta saattaa kuulostaa merkityksettömältä,, mutta Kanadassa liikennetutkijat havaitsivat vuonna 1992, että kesäaikaan siirtymisen jälkeisellä viikolla liikenneonnettomuudet lisääntyivät kahdeksalla prosentilla. Kesäaikaan siirtyminen aiheutti vuonna 2000 Yhdysvaltojen pörssin sijoittajille noin 30 000 000 000 dollarin tappiot. Syynä olivat pörssimeklareiden univelka ja keskittymisvaikeudet. Jokainen yhdysvaltalainen käyttää tutkimusten mukaan 20 minuuttia siihen, että hän saa asetettua kellonsa kesäaikaan. Touhu maksaa yhteiskunnalle noin 1, 7 miljardia dollaria menetettynä työaikana.

Kesäaika vai talviaika: laskimme kumpi antaa enemmän valoisia tunteja – Aamulehden tähtijuttu

Marraskuun alussa kerrottiin, että tutkimuksen perusteella vain viidennes suomalaisista halusi pysyvän talviajan. Yli 40 prosenttia vastaajista piti pysyvää kesäaikaa parempana ja noin kolmannekselle sopivat molemmat vaihtoehdot. Taloustutkimuksen toteuttamassa tutkimuksessa vastaajalta kysyttiin, haluaisiko hän kiinteän aikajärjestelmän tuovan lisää valoa iltapäiviin ja iltoihin vai aamupäiviin ja aamuihin vai onko asialla hänelle väliä. – Pysyvä kesäaika tarkoittaa jopa 130 valoisampaa tuntia iltapäiviin ja iltaan vuodessa, ja niillä on vastaajille selkeästi väliä, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoi tuolloin tiedotteessa. Suomen Latu on ilmaissut huolensa pysyvän talviajan vaikutuksesta suomalaisten ulkoiluun ja liikunnalliseen aktiivisuuteen, koska aktiiviliikunta painottuu iltapäiviin ja alkuiltaan. Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sunnuntaina 27. lokakuuta 2019 on aika siirtyä kesäajasta takaisin talviaikaan eli normaaliaikaan. Kelloja siirretään tällöin tunti taaksepäin. Kaikilla mailla on aikavyöhykejärjestelmän mukainen virallinen aika eli normaaliaika. Suomen normaaliaika on kaksi tuntia koordinoitua yleisaikaa (UTC) edellä. Normaaliaika on käytössä pimeänä vuodenaikana ja siksi sitä kutsutaan usein myös talviajaksi, vaikka virallinen nimitys onkin normaaliaika. Kesäaika on valoisan vuodenajan kellonaika, joka on normaaliajasta tunnin edellä. Kesäaika otettiin käyttöön Suomessa 1981, mutta sitä testattiin ensimmäisen kerran jo toisen maailmansodan aikaan vuonna 1942. Kesäaikajärjestelmän käyttöönoton tarkoituksena oli alun perin hyödyntää paremmin kesäiltojen valoisat tunnit. Suomessa kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaiaamuna siirtämällä kelloja eteenpäin, ja normaaliaikaan palataan lokakuun viimeisenä sunnuntaiaamuna, jolloin kelloja siirretään taaksepäin. Suomi on tehnyt EU:ssa aloitteen kellojen siirtelyn lopettamisesta, ja Euroopan parlamentti äänesti asiasta keväällä 2019.

Maaliskuussa 2019 Euroopan parlamentin enemmistö äänesti kesäajan luopumisen puolesta. Euroopan parlamentti toivoo, että jäsenmaat vuodesta 2021 alkaen saavat päättää, haluavatko ne luopua kesäajasta, mutta päätökseen pitää vielä saada EU:n ministerineuvoston hyväksyntä. Juuri nyt on epävarmaa, mitä ministerineuvosto päättää. EU-aloitteen puoltajien mielestä nykyisellä energiaa säästävällä tekniikalla päivänvalon pidentäminen ei tuo lisäsäästöjä. Toisaalta vastustajat ovat sitä mieltä, että sillä saavutetaan kuitenkin pieniä energiasäästöjä – ja että valoisat kesäillat ovat mukavia. Kesäaika ja talviaika on käytössä kaikkiaan noin 70 maassa. Kaikki eivät kuitenkaan noudata samoja päivämääriä kuin EU-maat. Joka vuosi 1 500 000 000 ihmistä siirtää kelloja tunnin eteenpäin keväällä ja siirtyy kesäaikaan. Sinisissä maissa on käytössä kesäaika, oransseissa on joskus ollut kesäaika, ja punaisissa kesäaikaa ei ole ollut koskaan. Milloin kesäaika otettiin käyttöön? Kesäaika otettiin käyttöön energiankulutuksen säästämiseksi, mutta tutkimusten mukaan vaihtelu kesä- ja talviajan välillä on vahingoksi terveydelle.

Päätöksen mukaan siirtely voidaan lopettaa vuonna 2021.

Kesäaika vai talviaika terveys

Suomi on siirtynyt yöllä kesäaikaan, ja kelloja on siirretty tunti eteenpäin. Normaaliaikaan eli talviaikaan palataan taas lokakuun lopulla, jolloin kello kääntyy vastaavasti tunnin taaksepäin. Kesä- ja talviaika ovat herättäneet keskustelua niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Euroopan komissio on ehdottanut, että kellonaikojen siirtelystä luovuttaisiin EU:ssa, ja tälle on laajaa kansalaistukea jäsenvaltioissa. Maat päättävät itse pysyvästä ajastaan, ja Suomi on ollut asian edistämisessä aktiivinen. Asian käsittely jatkuu erilaisissa työryhmissä ja virkamiestasolla, eikä siihen näillä näkymin ole tulossa nopeaa ratkaisua. Uniasiantuntijat pitävät ennen kaikkea tärkeänä, että kellojen siirtely lopetettaisiin. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen on sitä mieltä, että pysyvä talviaika olisi terveyden kannalta parempi kuin pysyvä kesäaika. Myös eduskunnassa on kannatusta sille, että kellojen veivaaminen päättyisi. Kansanedustajissa on sekä pysyvän kesä- että talviajan kannattajia.

  1. Kesäaika talviaika
  2. Kesäaika vai talviaika terveys
  3. Kesäaika vai talviaika 2021
  4. Kesäaika vai talviaika tutkimus

EU:ssa asia on jäänyt junnaamaan. Pelkona on, että Euroopan aikavyöhykkeet sirpaloituisivat. kesäaika 28. 3. Kellonaikaa on veivattu Suomessa vuodesta 1981 lähtien, joskin ensimmäinen kesäaikakokeilu tehtiin jo vuonna 1942. Talvi- ja kesäaika 13. 2. Kesäaikaan jäämistä perustellaan aloitteessa sillä, että talviajassa on iltaisin vähemmän valoisaa aikaa. kansalaisaloitteet 2019 Pysyvästi talviaikaan siirtyminen olisi virhe, kirjoittaa Kari Enqvist. Talvi- ja kesäaika 2019 Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista. Aamukooste 2019 Hanke on jumissa ministerineuvostossa. Talvi- ja kesäaika 2019 Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa pohditaan, pitäisikö kellojen siirtely lopettaa. Talvi- ja kesäaika 2019 Ministerivaliokunta tarkensi kantaansa tänään kokouksessaan. aikavyöhykkeet 2019 Suomi ja Viro ovat tulevaisuuden kellonajasta eri mieltä. Pärnulais-vantaalainen Tiina Maripuu toivoo mailta yhteistä linjaa. Talvi- ja kesäaika 2018 Voi olla, että Suomessa siirryttiin talviaikaan viimeisen kerran.

Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut Vaikka talviajan valoisat aamut ovat kiistatta terveydelle hyödyksi, pysyvästi talviaikaan siirtyminen tarkoittaisi auringonvalon kokonaismäärästä...

Esimerkiksi infarktiriski saattaa kasvaa. Kotimaa 2016 Jokaiselle meistä löytyy ikioma alakulokautensa. Apeus voi yllättää jopa keskiyönauringon paisteessa tai vaikkapa ruskan loisteessa. Syvästi masentuneet ihmiset ovat raskasmielisiä kaikkina kahdeksana vuodenaikana. Kotimaa 2016 Europarlamentaarikko Merja Kyllönen esitti torstaisessa täysistunnossa, että talviaika säädetään pysyväksi. politiikka 2015 Syksy on vuoden pimeintä aikaa. Talviaikaan siirtyminen tuo valoa aamuihin, mutta toisaalta illat pimenevät nopeammin. Moni jää väsyneenä sohvalle ja tarttuu karkkipussiin. Väsymyskierre on valmis. Kotimaa 2015 Turkin hallituksen päätös lykätä talviaikaan siirtymistä ensi viikon vaalien jälkeen on aiheuttanut maassa hämmennystä kellonajasta, sillä monet kellot siirtyivät päätöksestä huolimatta sunnuntaina automaattisesti talviaikaan. Ulkomaat 2015 Suomalaisasiantuntija ehdottaa, että Suomi siirtyisi Ruotsin ja Länsi-Euroopan kanssa samaan aikavyöhykkeeseen. Talviaikaan siirrytään sunnuntaina aamuyöllä.

Maaliskuun viimeisenä sunnuntaina siirrytään kesäaikaan. Jos sinusta tuntuu, että se vaikuttaa sinuun ja kehoosi, olet oikeassa. Elijah Hiett/Unsplash Milloin on kesäaika? Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloja siirretään tunti eteenpäin aamuyöstä kello 3. 00. Vuonna 2020 kesäaika alkaa lauantain 28. maaliskuuta ja sunnuntain 29. maaliskuuta välisenä yönä Seuraavina vuosina kesäaika alkaa seuraavasti: 2021 – lauantain 27. maaliskuuta ja sunnuntain 28. maaliskuuta välisenä yönä 2022 – lauantain 26. maaliskuuta ja sunnuntain 27. maaliskuuta välisenä yönä 2023 – lauantain 25. maaliskuuta ja sunnuntain 26. maaliskuuta välisenä yönä 2024 – lauantain 30. maaliskuuta ja sunnuntain 31. maaliskuuta välisenä yönä 2025 – lauantain 29. maaliskuuta ja sunnuntain 30. maaliskuuta välisenä yönä Milloin kesäaika loppuu? Kesäaika loppuu, kun siirrymme talviaikaan – jota myös kutsutaan normaaliajaksi – lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Vuonna 2020 talviaika alkaa lauantain 24. lokakuuta ja sunnuntain 25. lokakuuta välisenä yönä Kesäaika saattaa palata Eurooppaan Euroopan komission päätöksellä vuonna 1996 kaikissa EU-maissa siirrytään kesäaikaan ja talviaikaan samanaikaisesti, maaliskuun viimeisenä viikonloppuna ja lokakuun viimeisenä viikonloppuna.