Metsä Fibre Äänekoski

Wednesday, 1 September 2021

Muutama vuosi sitten ajatus biotuotetehtaasta, joka on energiaomavarainen, ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita, hyödyntää kaikki selluloosan tuotannon sivuvirrat sekä toimii etäohjauksella ja lähes täysin automatisoidulla logistiikalla, kuulosti utopialta. Sitten Metsä Groupin Äänekosken tehtaalla tehtiin siitä totta. Elokuussa 2017 tuotantonsa aloittanut Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas on Suomen historian tähän asti suurin metsäteollisuuden investointi (1, 2 miljardia euroa). Tehdas valmistaa havu- ja koivusellua 1, 3 miljoonaa tonnia vuodessa. Valtaosa sellusta myydään Eurooppaan ja Aasiaan, jossa sitä käytetään kartongin, pehmo- ja painopaperin sekä erikoistuotteiden raaka-aineena. Tehtaalle tulevasta puuraaka-aineesta ja tuotannon sivuvirroista tuotetaan muun muassa mäntyöljyä, tärpättiä, bioenergiaa, tuotekaasuja, rikkihappoa ja biokaasua. Kokonaan uusia jalosteita ovat Rauman sellutehtaalla ensivaiheessa aloitettu biokomposiitti sekä tutkimusvaiheessa olevat sellupohjaiset tekstiilikuidut ja ligniinijalosteet.

Metsä fibre

  • Metsä serla
  • VEO Oy: Metsä Fibre äänekoski, LV-kasettikeskuksien/kiskosiltojen sekä talosähkökeskuksen asennus - Sähkö-Äijät Teollisuus
  • Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas
  • Läppävika ja liikunta
  • Vuokrattavat asunnot jyväskylä
  • Lisää jonoon

Pelkästään Vuosaaren satamaan lähtee tehtaalta noin 40 junavaunullista sellua joka päivä. Rataosuutta liikennöi kellon ympäri kolme sellukuljetuksiin suunniteltua tavarajunaa. Eurooppalaisilla asiakkailla sellu on jopa alle viikossa, mikä on tärkeä kilpailuetu. Robottinosturit lastaavat sellupaalit automaattivarastosta suoraan junanvaunuihin tai odottamaan kuljetusta eteenpäin. Kuva: Metsä Group Monia perinteisiä tehdasympäristön rajapintoja pistetty uusiksi Yksi Äänekosken biotuotetehtaan avainkumppaneista on Siemens, joka on toimittanut tehtaaseen muun muassa 280 MW:n yksiakselisen turbiinin, generaattorin, päälauhtimen, turbiinin apulaitteet, niiden ohjaus- ja suoja-automatiikan sekä vastannut turbiinin sähköistyksestä, asennuksista, työntekijöiden koulutuksesta ja käyttöönotosta. Turbiini on lajissaan maailman tehokkain. Lisäksi Siemensin järjestelmäosaamista sekä IoT- ja etähallintateknologiaa on hyödynnetty lukuisissa kohteissa eri puolilla tuotantoprosessia, varastointia ja logistiikkaketjua.

metsä forest metsä wood metsä board husum