Elohiiri Silmässä Puutostila

Tuesday, 31 August 2021

Jos et tiedä miksi silmäsi alkaa joskus nykiä, eli siihen tulee niin kutsuttu elohiiri, jatka lukemista, sillä seuraavat seitsemän asiaa voivat aiheuttaa tätä pulmaa aina silloin tällöin. Vaikka silmäluomen nykiminen liittyykin monen mielessä väsymykseen, taustalla voi kuitenkin olla muita ongelmia. Asiantuntijoiden mukaan joskus silmän nykiminen voi nimittäin olla merkki vakavammasta häiriöstä ihmisen elimistössä. Silmäluomen nykimisen syyt Silmäluomen nykiminen, eli arkikielessä elohiiri, tarkoittaa ei-tahdonalaista ja toistuvaa kramppia silmäluomessa. Näin käy silmäluomessa olevalle lihakselle, ja ilmiö voi kestää muutamasta sekunnista useampaan minuuttiin. Nykimistä voi jatkua katkonaisesti päivien ajan. Suurimmaksi osaksi tässä on kyseessä sellainen nykiminen, joka käsittää vain silmän alemman luomen. Joskus ylempikin luomi voi kuitenkin alkaa krampata, ja mukana tulevat tietysti kaikki tämän pulman aiheuttamat epämukavuudet. Kannattaa pitää mielessä, että silmäluomen nykiminen voi aiheutua monenlaisista asioista.

Mistä silmän elohiiri johtuu? 7 syytä - Askel Terveyteen

Kasvojen lihaksia kiusaavan elohiiren alkuperää ei tunneta. Samoin kuin puutumisessa, oireiden takana voi olla hermoradasta, lihaksesta tai aivoista johtuva reaktio. Lihas- ja hermoratasairauksia selvittävillä sähkötutkimuksilla, kuten ENMG:lläkään ei ole saatu selvyyttä elohiireen. Näytön tuijottaminen voi herättää hiiren - Elohiirellä ei ole tautiopillista merkitystä ja siksi siitä on myös kirjoitettu vähän alan kirjallisuudessa, Mikael Ojala kertoo ja puhuu elohiirestä lähinnä ilmiönä, johon jokainen on joskus tutustunut. Elohiiren kiusallisuutta neurologikaan ei toki kiellä. - Erheellinen on kuitenkin käsitys, että silmänurkassa kutittava elohiiri olisi merkki alkavasta silmäsairaudesta. Väärä on myös uskomus, että se pitkään jatkuessaan nakertaisi näkökykyä. Pitkäaikainen lukeminen tai näyttöpäätteen tuijottaminen samoin kuin mikä tahansa silmän seutua rasittava työ saattaa kuitenkin houkuttaa elohiiren ilmaantumista. Jokainen haluaisi saada päiväkausia silmänurkkaa nykivän elohiiren loukkuun.

Tässä artikkelissa haluamme kertoa kaikkein tavallisimmista syistä kyseiseen vaivaan. Jos omalla kohdallasi nykiminen jatkuu pidemmän aikaa kuin normaalisti, me suosittelemme, että käyt optikon tai yleislääkärin luona selvittämässä tilanteen. 1. Stressi Stressi on yksi suurimmista syistä silmälihaksen nykimiseen. Tämän vuoksi onkin erittäin tärkeää ryhtyä toimiin elohiiren hävittämiseksi. Mitä tulisi tehdä? Jotta voisit torjua silmän lihaksen nykimistä niin tehokkaasti kuin mahdollista, sinun tulee rentoutua ja nukkua hyvin. Opettele siis hallitsemaan stressiä, ja voit helpommin estää monen eri tyypin ongelmia, jotka haittaavat hyvinvointiasi. 2. Unenpuute Unenpuute on aivan yhtä vaarallista kuin stressi, ja tämä johtaa myös elohiiren ilmaantumiseen. Usein huonoa unta ei ajatella varsinaisena ongelmana, mutta se voi kuitenkin saada aikaiseksi muun muassa tällaisen ei-toivotun ilmiön. Ratkaisu on tässä tilanteessa melkoisen helppo: varaa tarpeeksi aikaa siihen, että saat kunnollisen unen joka yö, jotta voisit päästä eron tästä ärsyttävästä pulmasta.

  1. P-alat alhainen
  2. Suomipop jyväskylä 2019 ohjelma
  3. Potilaan Lääkärilehti - Elohiiri on vaaraton kiusa
  4. Ravintola helvetin portti
  5. Auton avaimen teettäminen
  6. Halpa halli alahärmä

Mikäli vaiva siitä huolimatta jatkuu, sitä voidaan hoitaa botuliinipistoksilla. Vaiva paranee tavallisesti pienelläkin botuliiniannoksella kuukausiksi tai kokonaankin jopa yhdellä pistoskerralla. Käytettyjä lähteitä Atula S. Elohiiri (myokymia). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 20. 5. 2018.

Elohiiri on lihasoire, joka saa lihaksen nytkähtämään. Oire on vaaraton, mutta miksi elohiiri näkyy usein silmässä? Oletko koskaan kuullut myokymiasta? Luultavasti et, mutta elohiirestä olet! Myokymia, tutummin elohiiri, tarkoittaa lihaksen hyvänlaatuista, spontaania ja lyhytaikaista supistusta. Sen syy on tuntematon. Elohiiri on lihasoire Yleensä elohiiri liittyy ylirasitustiloihin, stressiin tai valvomiseen, kertoo ylilääkäri Seppo Soinila TYKS:in Neurotoimialueelta. – Elohiiri on yksittäinen, toistuva lihaksen nytkähdys, josta ei saada esille pysyvää sähköfysiologista poikkeavuutta. Se on siis lihasoire, Soinila kuvailee. – Ei tiedetä, onko elohiirelle olemassa kenties geneettinen alttius. Yleensä on niin, että kun elohiiriä tulee paljon, siihen löytyy jokin ohimenevä syy: väsymys, stressi tai muu vastaava. Ja kun syy väistyy, oirekin häipyy. Niitä saattaa tulla ajoittain, esimerkiksi kuukauden tai parin aikana paljon, ja sitten tilanne rauhoittuu itsestään. Miksi elohiiri iskee silmään?

[2] Sana "elohiiri" on itäsuomalainen murresana. Se viittaa värähtelevän ihonkohdan salaperäiseen elinvoimaan, joka voi esiintyä hiiren hahmoisena. [4] Katso myös [ muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Blefarospasmi Lähteet [ muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkärikirja Duodecim 3. 2. 2019 Elohiiri eli myokymia tarkoittaa yksittäisen lihaksen ei-tahdonalaista supistelua. Tavallisesti supistelu ja siihen liittyvä nykinä esiintyvät toisessa alaluomessa tai muualla silmän ympäristössä. Supistelu ja nykiminen kestävät kerrallaan muutamasta minuutista korkeintaan muutamaan tuntiin. Näitä supistelujaksoja voi olla useita, mutta ne loppuvat tavallisesti viimeistään muutamassa päivässä. Lihassupistelun syytä ei tunneta. Väsymys, stressi, ruumiillinen rasitus ja runsas kahvin juonti voivat herkistää sille. Samoin alkoholi ja tupakointi voivat aiheuttaa oireilua. Pelkästä lihasnykimisestä ei tarvitse huolestua, sillä sitä esiintyy ajoittain lähes jokaisella eikä se ole merkki mistään sairaudesta. Jos elohiiri jatkuu useita viikkoja, leviää muihin lihaksiin ja esiintyy muitakin lihasperäisiä oireita, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Jatkuvaa ja häiritsevää lihasnykinää hoidetaan ensin kotikonstein kiinnittämällä huomiota yllä mainittuihin altistaviin tekijöihin (riittävä uni, lepo ja veden juonti liikunnan jälkeen sekä kahvin, tupakoinnin ja alkoholin välttäminen).

Elohiiri iskee yleensä musculus orbicularis oculiin eli silmän ympäryslihakseen, yleisimmin alaluomen alueelle. Elohiiren silmässä voi havaita lihaksen pienenä nykimisenä. – Silmänympäryslihas on hyvin ohuen ihokerroksen alla, jolloin sen nykimisen näkee. Voiko elohiirtä olla muissa lihaksissa? Se on mahdollista, mutta niitä ei niin helposti pääse havainnoimaan, Soinila sanoo. Voisiko elohiiri voisi iskeä myös sisäelimiin? Kysymykseen ei voi vastata, sillä elohiiren diagnosointi perustuu puhtaasti näköhavaintoon. – Toki kaikenlaisia vatsan ja suoliston kramppeja on olemassa, mutta näitä ei pidetä elohiirenä, Soinila sanoo. Elohiiri ei muutu vakavaksi sairaudeksi Elohiiri ei ennusta minkään sairauden myöhempää puhkeamista. Usein elohiiren aiheuttama suurin haitta onkin se, että potilas pelkää tai ahdistuu siitä. – Voidaan sanoa, että vaikka potilaalla olisi hankala elohiiri, se ei muutu vakavaksi sairaudeksi. Elohiiri ei liity mihinkään tunnettuun sairauteen eikä sitä pidetä sairautena.

Kuva 1 / 1 Lukija halusi tietää, mikä elohiiri on ja mistä se johtuu. Potilaan Lääkärilehti selvitti asiaa. Kyseessä näyttäisi olevan yksittäisen lihaksen supistelu, joka ei tapahdu tahdonalaisesti. Elohiirtä kutsutaan myös myokymiaksi. Elohiiren taustalla on lihaksen rakenneosasten, eli lihassyykimppujen supistelu- tai kouristustila. Syynä supisteluille on toimintahäiriö lihakseen viestejä välittävässä hermossa. Esimerkiksi stressireaktio voi laukaista elohiiren, koska silloin lihakset ovat tavallista jännittyneempiä ja pienen lihassyyt saattavat ylireagoida, eikä hermosto pysty rauhoittamaan niitä. Näin syntyy lihasvärinää, jota ei saa loppumaan tahdon voimalla. Tavallisimmin supistelua ja nykimistä tuntuu toisessa alaluomessa tai muualla silmän ympäristössä. Elohiiri voi kuitenkin tulla myös pohkeen alueelle tai olkavarteen. Supistelu voi kestää muutamasta minuutista muutamaan tuntiin. Kaiken kaikkiaan elohiiri voi olla kiusana parikin päivää, koska supistelujaksoja voi olla useita.

Elohiiri viihtyy yleisimmin silmäluomessa tai silmän ulkonurkassa. Elohiiri voi esiintyä myös seuraavissa: nenä, reisi ja käsivarsi. Lue lisää elohiirestä. Naapurin nikuttava silmäluomi ei aina merkitse tuttavuuteen kutsuvaa silmäniskua, vaan syynä voi olla elohiiri. Tällainen lihassyiden tahaton nykiminen etenkin kasvolihaksissa on terveilläkin ihmisillä tavallinen vaiva. Jos elohiiri kiusaa yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja, syy kannattaa käydä tarkistuttamassa lääkärillä. Eri puolilla lihaksia kulkee kaiken aikaa heikkoja hermosykäyksiä. Toisinaan nämä impulssit voimistuvat niin paljon, että lihaksissa näkyy päällekin päin pientä nikutusta. Kasvojen seutuvilla nykytys tunnetaan elohiirenä eli myokymiana. Raajojen tahaton nykiminen on myokloniaa ja sekin on melko yleistä esimerkiksi juuri ennen uneen vaipumista. Toisinaan nikutus saattaa kuitenkin levitä myös nenänpieleen tai suun seutuun. Joskus se kutittaa käsivartta ja reittäkin. - Toiset ihmiset ovat muita herkempiä elohiirelle. Se kiusaa helposti etenkin väsymys tiloissa tai krapulassa, jolloin lihaksistossa on yliaktiivisuutta, neurologian erikoislääkäri Mikael Ojala Helsingin Lääkärikeskuksesta kertoo.

  1. 20-vuotias
  2. Sää split
  3. Esimiehen epätasa arvoinen kohtelu
  4. 03 alkuinen numero
  5. Arthur ja minimoit film